tid_screenshot

Okulda açılan işaret dili dersini alırken en büyük sıkıntı hocanın gösterdiği işareti unutmaktı. Dersi alan birkaç kişi olunca ve işaretin nasıl yapıldığını hiçbirimiz hatırlayamayınca bakacak yer ne yazık ki olmuyordu. (Koç Üniversitesi’nin kaynak sitesi var fakat birkaç dersten sonra oradakileri bitirdik). Evde çalışırken hep bir görsel sözlük olsa da oradan bakabilseydik diye düşünürdüm. Sonunda bu iş bize nasip oldu :)

Pınar‘la birlikte, bilgisayarla görü alanındaki çalışmalarımız için PILAB olarak topladığımız işaret dili videolarından herkesin kullanabileceği bir sözlük yapmaya karar vermiştik. Kısa bir süre önce projeyi kısmen bitirdik fakat eksikleri olduğu için yayınlamayalım diye düşünüyorduk. Fakat bir türlü fırsat bulup da tüm eksikleri gideremedik. Şu anki haliyle yayınlamaya karar verdik. İşte yeni TİD Sözlüğü!

Toplanan verilerde, videolara ait kelime yazımlarında ve sözlük yazılımında yanlışlar olabilir. Ülke çapında oturmuş bir işaretler bütünü olamadığı için (işaret topladığımız anadili işaret dili olan insanlar birbirleriyle “o işaret öyle olmaz böyle olur” gibisinden çok tartışmaya girdi çünkü) yapılan işaretlerde genele göre farklılıklar olabilir. Daha güzelinin oluşturulmasına yardımcı olursanız çok müteşekkir oluruz. Her türlü öneri ve hata bildirimlerinizi bana iletebilirsiniz. İşaret dili ile ilgili siteleri yorum olarak eklerseniz buradan onların tanıtımını da yapmış oluruz.

Proje ile ilgili daha fazla bilgiye proje anasayfasından ulaşabilirsiniz.

Düzeltme: TİD Sözlüğü’nün artık çevrimi versiyonu var. Onu kullanabilirsiniz.