Bilgisayar bilimleri konusunda iyimser düşünceyle bile maalesef bir hiçten en fazla bir adım ötedeyiz.

İnternet teknolojilerinden, PHP programlamadan, MySQL veritabanı erişiminden, vs. bahsetmiyorum. Bilgisayar bilimlerinden bahsediyorum.

Bu konuda az miktarda bulunan kaynaklar genellikle çok temel seviyede.

Örneğin programcıların belli problemleri nasıl çözdüğüne dair yazılarını/videolarını paylaştıkları bir alanımız yok. Öğrencilerin ödevlerine çözüm bulacağı bir kaynak değil anlatmak istediğim. Ciddi programcıların tekniklerini paylaştığı bir alan. Örneğin Codeforces’taki bir soruya $\mathcal{O}(n \log n)$ yerine $\mathcal{O}(n)$’de çözüm bulan birinin çözümünü paylaştığı bir alan. Belki sözcüklerle, belki sesiyle, belki de görüntüsüyle.

Ülkemizdeki bilgisayar mühendislerinin birbirlerinden haberleri yok. Belki diğerlerinin birbirlerinden haberleri vardır ama bizimkinin olmadığını biliyorum.

Kaynak eksikliği insanları kısır bırakıyor. Nitelikli içeriğe erişmelerini çok geciktiriyor. Çoğu insan programlamayı web sitesi yapmakla tanıyor ve bundan bir adım öteye geçemiyor. Bilgisayarın bilim kısmını es geçiyor.

Maalesef ülkemizde çok ama çok az  insan seçilerek TÜBİTAK’ın lise kamplarına katılıyor. Bu insanlar gerçekten programlamayı içselleştirmiş oluyor.

Üniversitede ise durum bundan çok ötede değil. İyi bir üniversitenin en iyi öğrencileri dahi ciddi programcıların takıldığı bir yarışmada sıfır çekebiliyor. ACM bölge yarışmasında bunu yaşadık. Ülkemizin en iyi üniversitelerinden birinin seçilmiş öğrencileri 5 saatte 10 sorunun hiçbirini yapamadılar.

İnsanlar nesneye yönelik programlamayı biliyor, döngüleri kurabiliyor ama yazdığı algoritmanın ne hızda çalışacağı ya da hangi aralıktaki sayılarda sorunsuz çalışacağı konusunda en ufak fikir bile yürütemeyebiliyor. Teoriden de pratikten de çok uzaklar. Yazdıkları programlar sadece çalışıyor

Bu konularda ilerlemek iyi kaynaklara sahip olmaktan geçiyor. İngilizce çok güzel kaynaklar var. Kendi dilimizde kaynaklara ne gerek var peki? Bence Ruslar ve Ukraynalılar bu konuda çok güzel örnek teşkil ediyor. Bugün Google, Facebook, Microsoft gibi bilişimin önde gelen şirketlerinde çalışan çok nitelikli Rus, Ukraynalı programcılar var. Açık kaynak yazılımlara bakın, orada da durum benzer. Amele kodlama değil yaptıkları. Nitelikli iş yapıyorlar. Bu bilgileri de kendi dillerinde yazıp çiziyor, birbirleri ile paylaşıyorlar. Geçmiş olimpiyat sorularına çözüm ararken Rusça bir sayfaya düşme olasılığınız çok yüksek.

Bizim de bu konuda bir şeyler yapmak elimizde. Gelin el ele verelim; bunu düşünelim, bu konuda bir bilinç uyandıralım. Ve böyle müşterek bir alan oluşturalım.

Not: Bu konuda yazmaya teşvik eden muhabbeti için İ. Sağıroğlu’na teşekkür ederim.