Önceki bir yazıda Khan Academy’den bahsetmiştim. Bu yazıda ise özgür ve duvarsız eğitim adına neler var, daha kapsayıcı bir kaynak oluşturmayı hedefliyorum.

Daha öncesinde Tübingen Üniversitesi’nin videolarını (1999) internette yayınlamasına rağmen, Massachusetts Institute of Technology’nin (MIT)  2002’de MIT OCW‘yi kurması ile açık ders malzemeleri dünyada yankı buldu. MIT’i birçok öncü üniversite izledi. Geçtiğimiz yıl kurulan ve bu içeriği bir çatı altında tutmayı hedefleyen AcademicEarth‘den hangi üniversitelerin içerik sağladığı görülebilir. Benzer şekilde OCWConsortium da yararlı olacaktır. Üniversiteler A.B.D. ve İngiltere merkezli. Türkiye’den bu işin öncüsü ODTÜ oldu ve bu adreste derslerin bir kısmını açtı.

Bazı üniversitelerin Youtube’da resmi kanalı mevcut (dersli: MIT, Stanford, Berkeley, Yale, Michigan, TUDelft [Flemenkçe], derssiz: CMU, Duke). Çoğu videonun altyazısı da var. Bahsettiğim KhanAcademy de bir Youtube kanalı.

Temel dersler yerine güncel sunumların veya fikirlerin takip edilebileceği kaynaklar da çoğalıyor: GoogleTechTalks, TED, VideoLectures.

Bunlar dışında açık üniversiteler de kuruluyor. Örneğin ProjectPolymath bunlardan biri.

Not: Aslında yıllar öncesinde ülkemizde kurulan Açıköğretim Fakültesi var fakat her ne kadar adında “açık” sözcüğü geçse de içeriğinin kısıtlılığı ve yaygın iletişim araçları teknolojisini (ör: internet üzerinden video yayınları) takip edememesinden dolayı listede yer veremiyorum.