Linux’ta kullandığım yazılımlar
GNU/Linux kullanmak isteyen insan, ilk çabalarında asıl zorluğun işletim sistemini öğrenmekte değil de yazılımlarda yattığını farkeder. Zorluk nerde derseniz, alışkanlıklarımızda ya da daha doğrusu bağımlılığımızda. Örneğin resimleri işlemek için Gimp de çok iyi bir yazılım olmasına rağmen Photoshop kısayollarından ve arayüzünden gelen biri, bu yeni ortamda, sudan çıkmış balığa dönebilir. Velhasıl-ı kelam, ben de bu sudan çıkmış balığa dönenlerden olduğumdan bunun anlamını iyi biliyorum. Çıkmaya çalıştığım su da akvaryum suyu :)
Akvaryumdan okyanusa atlamaya cesaret eden diğer balıklar için de kullandığım yazılımları eklesem iyi olur diye düşündüm. İşte benim kullandığım ve önerebileceğim temel yazılım listesi:
Ses/Görüntü
Vlc: Tüm videoları oynatabiliyorum. Altyazı göstermek, Firefox eklentisi ile Youtube’dan indirdiğim videoları seyretmek, radyo dinlemek de cabası.
Exaile: Müzik arşivimi dinlemek için kullanıyorum. Sade ve kullanışlı. Rhythmbox ve Amarok’u da denedim ama Exaile sadeliği ve kullanılabilirliği ile işimi görüyor.
EasyTAG: Müzik dosyalarının etiketlerinin güzel gözükmesi derdinde olanlar için uygun. Oynatıcınızda şarkı adı yerine www.zartzurtmuzik.com falan yazıyor ve rahatsız olmuyorsanız bu programa hiç gerek yok.
Audocity: Ses dosyalarını düzenlemek için güzel, hem de platformdan bağımsız.
gtk-RecordMyDesktop: Birine “nasıl” dokümanı göndermek istiyorsanız ekranda yaptıklarınızı kaydetmek için kullanılabilir. Karşıdaki vidyoyu izleyerek sizin yaptıklarınızı takip edebilir. Bunun Istanbul Desktop Session Recorder muadili de var.
Last fm: Last.fm’in sağladığı radyo dinleme aracı. Aynı işlevi (eklenti ile) müzik oynatıcılarım da görebiliyor ama ben bunu daha çok sevdim.
Programlama/Editör
Code::Blocks IDE: C++ kod yazma ortamı. Canavar gibi, nazar değmesin. Hem de platformdan bağımsız olduğu için başka işletim sistemlerinde de alışkanlığınızı devam ettirebiliyorsunuz.
Emacs ve Kate: İkisini de kullanıyorum. Hangisi o an işime gelirse. Python kodlarını genelde Kate ile yazıyorum.
Cmake: Platformdan bağımsız C++ kodu çalıştırmak istiyorsanız, yatırım yapmaya değer. Şu andaki açık kaynak kodlarda Cmake kullanımı yaygın.
Ofis
Kile: LaTeX için kullanıyorum. Lyx de var dediler ama ben onu bilemedim/öğrenemedim henüz.
Openoffice: Adı üstünde zaten…
Eğitim
Mendeley Desktop: Makaleleri, dergileri, ve bilimum yayınları çiçek gibi organize edebiliyorsunuz. Bu da platformdan bağımsız.
Sistem Araçları
Yakuake: Böyle üstten bir konsol indirip ortama hava katıyor. Kendinizi havaya sokuyorsunuz.
Gmount-iso: Benim bilgisayarda DVD sürücü olmadığı için okulda DVD’yi iso yapıp taşınabilir bellekten okuyorum. Komut satırından da sanal DVD eklemek mümkün ama böylesi kolayıma geldi.
Grafik
Gimp: Photoshop eşleniğim.
Inkscape: En sevdiğim program bu. Vektörel grafik ortamı. İşiniz olmasa bile yükleyip bi bakın derim. Çok eğlenceli.
Okular: Pdf, ps, dvi, ne varsa gösteriyor.
Picasa: Fotoğrafları organize etmek için güzel. Buna alışık olduğumdan aynı yerden devam.
Bunlardan başka kullandıklarım da var malum, Firefox gibi. Onları eklemeye gerek duymadım. Unutmadan, bir de süper koyunum Workrave var, ben bilgisayarla transa geçtikçe eklem yerlerimi oynatıp sağlığımı bozmamam için beni uyarıyor…
Siz de yeter yahu deyip bir sıçrama yapmaya kalkarsanız ve eski işletim sistemine “daha da gelmem sana” derseniz, küçük de olsa kılavuz olur ümidiyle yazdım.
Sizin de bildiğiniz/kullandığınız/sevdiğiniz ve “İsmail, bunu sakın kaçırma” diyebileceğiniz gözde yazılımınız var mı?
1 yorum
Yararlı öneriler için teşekkürler. Ben de size Lifeograph’ı önerebilirim. Kodlayıcısı, gelmiş geçmiş en iyi çevrimdışı günlük yazılımını insanlığın hizmetine sunmaya kararlı görünüyor.